Svenska Juniorvattenpriset

Svenska Juniorvattenpriset går samman med Förbundet Unga Forskare

Svenska Juniorvattenpriset har från och med 2014 ingått ett samarbete med Förbundet Unga Forskare (FUF). Priset kommer därmed att ingå som en del i FUF:s stora tävling Utställningen Unga Forskare, i en nyinrättad Vattenkategori. Detta innebär även att FUF tar över det administrativa ansvaret för tävlingen, och att anmälan sker via deras hemsida.

Vad innebär den nya tävlingen?

Utställningen Unga Forskare är en tävling som belyser unga talanger inom naturvetenskap och teknik, och riktar sig precis som Svenska Juniorvattenpriset till gymnasieungdomar som gjort vetenskapliga projekt. I vattenkategorin platsar projekt som inriktat sig på tema vatten ur olika synvinklar, allt från naturvetenskap eller kemi till samhällsvetenskap eller historia.

Vad tävlar man om?

I Utställningen Unga Forskare får finalisterna ställa ut sina projekt på Tekniska museet där de visas för såväl skolor som privatpersoner. I prispotten finns stipendieresor till ett värde av en halv miljon kronor. Finalen pågår under fem intensiva dagar i Stockholm då finalisterna får träffa juryn, lyssna på inspirerande föreläsningar och göra studiebesök.

Vinnaren i Vattenkategorin får 30 000 kr och representerar Sverige i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prize som äger rum under konferensen World Water Week i Stockholm, där ungdomar från ett 30-tal länder deltar. Vattenprojekten tävlar dessutom om de övriga priserna i FUF:s tävling.

Svenska Juniorvattenprisets sponsorer

XylemLogo   tyrens-logo

Related pages