När skolan hade höstlov var vi tre lyckligt lottade pedagoger från Falkenbergs Montessoriskola som fick åka till mässan Skolforum i Stockholm och ta emot priset Årets Vattenskola 2014 - äran, den vackra glasskulpturen formad som ett äpple, samt prissumman på 30 000kr. Dessutom fick vi möjlighet att inspireras av alla utställare på Skolforum.

Väl hemma igen har vi äntligen kunnat få berätta för alla elever och om vår fina utmärkelse. Häromdagen, en ovanligt mild och stilla novemberdag, ställde vi till med en Vattenfest för hela skolan. Uppdukat i blått och grönt ute på skolgården bjöds det på blåbärstårta. Till tårtan serverades naturligtvis vårt eget goda grundvatten. Eleverna fick pröva att göra såpbubblor – en aktivitet som fascinerade stora som små. Likt stora skimrande vattenbubblor steg de upp i skyn. Alla elever känner sig stolta över priset och beundrar vårt fina blå glasäpple.

IMG_0299

Vi är glada att vi tog oss tiden att skicka in en nominering. Det har gjort att vi själva blivit mer medvetna om de framsteg vår skola gjort kring vatten. Vi har medvetet valt att samarbeta med olika aktörer i närsamhället för att kunna visa på goda exempel och skapa en förståelse för hur man arbetar med dessa frågor. Vi kan varmt rekommendera att bjuda in olika ”experter” utifrån för att berätta för eleverna. Besöken från Miljö-och hälsoskyddsinspektören, kommunekologen, biståndsarbetaren, medlemmar i Falkenbergs naturskyddsförening och fågelklubb, personal på vatten- och avloppsverket och planarkitekterna har alla uppskattats stort av eleverna.

GOOD HOPE 3

Just hemkomna fick vi fotografier från hjälporganisationen Kaccad i Uganda på posten. Fotografierna visar glada barn som tackar för myggnäten vi sponsrat dem med – ett viktigt sätt att förebygga sjukdomar som malaria. Myggnäten köptes för pengar som våra yngre elever samlade in vid förra årets julshow. Det känns gott att se att pengarna vi skänkte gick oavkortat till de mest behövande.

Idag fick våra sexåringar promenera till Hertingforsen i Ätran. Där har man återställt fria vandringsvägar för fiskarter som ål, lax och havsnejonöga. Det är ett stort naturvårdsprojekt som skolan följt från dess start för 1,5 år sedan till forsens återinvigning våren 2014. Det var en lång väg att vandra för en sexåring, cirka 2,5 km enkel väg. Det är samma sträcka många andra barn i världen går varje dag, men på vägen hem har de tio liter vatten att bära…

Jenny Bolmstedt, biolog och projektledare, Falkenbergs Montessoriskola