Sanitetsinnovatör får 2013 års Stockholm Water Prize

Peter Morgan tilldelas 2013 års Stockholm Water Prize för sitt arbete med att skydda miljontals människors liv och hälsa genom förbättrade sanitets och vattentekniker.  

H.M. Kung Carl XVI Gustaf kommer att överlämna priset till Peter Morgan vid den kungliga prisceremonin den 5 september, under Världsvattenveckan i Stockholm.

Under de senaste fyra årtiondena har Morgan uppfunnit och utvecklat billiga och praktiska lösningar som ger miljoner människor världen över tillgång till bra toaletter och rent vatten.

”Många av dagens lösningar för dricksvatten och sanitet är för dyra, opraktiska och utom räckhåll för världens fattigaste”, säger juryn i sin motivering. ”Tack vare Peter Morgans pionjärarbete med att utveckla praktiska vatten- och sanitetslösningar, anpassade till de mest behövande, har tusentals samhällen fått bättre vatten, renare miljö och högre livskvalitet.”

Idag saknar 780 miljoner människor tillgång till dricksvatten och 2,5 miljarder människor tvingas leva under otillräckliga sanitetsförhållanden. Varje dag dör mer än 5 000 människor i sjukdomar som orsakas av brister inom dricksvatten, sanitet och hygien.

När Peter Morgan fick beskedet om att han tilldelats priset sa han: ”Stora steg har tagits för att förse människor världen över med rent vatten och god sanitet, och ändå förvägras oräkneliga miljoner tillgång till dessa basfunktioner. Detta högt ansedda pris uppmuntrar mig att fortsätta försöka förbättra vår hantering av vatten – vår mest värdefulla resurs – och ge fler människor tillgång till goda sanitära förhållanden.”

Världsledande uppfinnare och problemlösare
Peter Morgan har uppfunnit en rad enkla, smarta och billiga vatten- och sanitetstekniker. Flera av hans mest uppmärksammade uppfinningar, som den så kallade bushpumpen typ B och VIP-latrinen (Blair Ventilated Improved Pit Latrine) har antagits som nationell standard av Zimbabwes regering. Otaliga VIP-latriner för hushåll och skolor har tillverkats och används av miljoner människor bara i Zimbabwe, många fler har byggts över hela världen. Morgan har också skapat Upgraded Family Well, ett självhjälpskoncept som höjer vattenkvaliteten i vanliga brunnar. Metoden används idag av cirka en halv miljon människor.

Peter Morgan har ett starkt engagemang för att finna lösningar som lokala samhällen själva kan bygga och underhålla. För varje uppfinning har han tagit fram omfattande instruktioner och utbildningsmaterial som hjälper lokalbefolkningen att själva bygga, underhålla och förbättra dem. VIP-latrinen kan till exempel uppgraderas i flera steg när möjligheter och behov uppstår. I dagens Zimbabwe utgör VIP-latrinen, bushpump typ B och förbättrade brunnar grundbulten i arbetet med vatten och sanitet på landsbygden.

Morgan har också gjort sig känd som en ledande initiativtagare och förespråkare för ekologiska sanitetslösningar, som innebär att man på ett säkert sätt återanvänder latrinavfall som jordförbättringsmedel. Hans så kallade ecosan-toaletter används över hela världen och bidrar till att omvandla ett sanitetsproblem till en värdefull resurs.

Om Peter Morgan
Peter Morgan leder idag Aquamor, en ideell organisation som arbetar med vatten och sanitet i Zimbabwe. Han har tidigare varit forskningschef och ledare för Blair Research Laboratory och rådgivare till hälsovårdsministeriet i Zimbabwe. Under hela sitt yrkesliv har Morgan fritt delat med sig av sina idéer och uppfinningar och säkerställt att de har kunnat användas och förbättras av brukarna.

Morgan, en högt respekterad vetenskapsman som fått mer än 100 artiklar publicerade, var tidigare ordförande för Zimbabwe Scientific Association och redaktör för Zimbabwe Science News. Han har haft ett flertal uppdrag som rådgivare och konsult för vatten- och sanitetsprogram på landsbygden i många afrikanska länder, till exempel Botswana, Etiopien, Kenya, Malawi, Moçambique, Namibia, Tanzania, Sudan, Sydafrika, Uganda och Zambia. Morgans arbete har belönats med en rad priser och utmärkelser, bland annat International Inventors Award, AMCOW AfricaSan Award for Technical Innovation in Sanitation och Rural Water Supply Network Award for Lifetime Services to Rural Water Supply.

Morgan föddes 1943 i Wellingborough, Storbritannien och är idag medborgare i Zimbabwe. Morgan har en doktorsexamen i marinbiologi från University of Hull och mottog 1991 den brittiska orden MBE (Most Excellent Order of the British Empire).

Om Stockholm Water Prize
Stockholm Water Prize är ett internationellt pris som instiftades 1991 och som delas ut årligen av Stockholm International Water Institute till en person, organisation eller institution för enastående vattenrelaterade aktiviteter. Vinnaren av Stockholm Water Prize belönas med 150 000 USD (drygt en miljon kronor) och en specialdesignad glasskulptur från Orrefors.

Stockholm Water Prize är instiftat av svenska och internationella företag i samarbete med Stockholms stad. Prisets grundare är: Bacardi, Borealis & Borouge, DuPont, ERV, Fujitsu, Grundfos, HP, Kemira, KPMG Sweden, Ragn-Sells, Scandic, Scandinavian Airlines (SAS), Siemens AG, SJ, Snecma/Safran, Uponor, Water Environment Federation, Xylem och Ålandsbanken Sverige. H.M. Kung Carl XVI Gustaf är prisets beskyddare.